Suomen luonto on matkailumme tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Pohjoinen Keski-Suomen alueella on useita luonto- ja kulttuurimatkailun vetovoimatekijöitä kuten alueen kansallispuistot (Kinnulan alueella sijaitseva Salamajärven kansallispuisto ja Saarijärvellä sijaitseva Pyhähäkin kansallispuisto), sekä kulttuuriympäristöt ja -maisemat. Alueella on myös runsaasti muita vetovoimaisia luonto- ja historiakohteita sekä patikointi-, melonta-, veneily-, pyöräily- ja moottorikelkkareittejä sekä potentiaalia uusien reittien kuten maastopyöräreittien kehittämiselle.

Luonto voidaan tuotteistaa osaksi matkailukokemusta mm. ympärivuotisten aktiviteettien, ohjatun retkeilyn ja ohjelmapakettien muodossa. Tuotteistettuihin palveluihin liittyvät keskeisesti paikallinen kulttuuri, ruoka ja elämykset. Luontomatkailua tulee toteuttaa vastuullisella ja kestävällä tavalla.

Luontomatkailuun voidaan liittää vahvasti myös matkailun megatrendit terveyden ja hyvinvoinnin, jonka vahvuuksina Visit Finland näkee mm.

  • veden, joka on yksi arvokkaimmista luonnonvaroistamme.
  • luonnon ja metsät, jotka toimivat suomalaisessa kulttuurissa virkistäytymisen, liikunnan ilon ja voimaantumisen paikkoina.
  • hiljaisuuden, tilan ja valon, joita Suomen luonnon rauha tarjoaa.
  • hyvinvointimökkiloman, joka yhdistää suomalaisuuden hyvinvoinnin elementit: sauna, rauha ja puhdas vesi.
  • ruuan, joka on valmistettu puhtaista, lähellä tuotetuista raaka-aineista.

Lähde: Visit Finland, 2020

Kuva: J-P Paananen

Luonto- ja kulttuurimatkailu

Suomen luonto on matkailumme tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Pohjoinen Keski-Suomen alueella on useita luonto- ja kulttuurimatkailun vetovoimatekijöitä kuten alueen kansallispuistot (Kinnulan alueella sijaitseva Salamajärven kansallispuisto ja Saarijärvellä sijaitseva Pyhähäkin kansallispuisto), sekä kulttuuriympäristöt ja -maisemat. Alueella on myös…

Lue lisää

Vastaa Pohjoisen Keski-Suomen kehittämiskyselyyn

Miten sinä kehittäisit kotiseutua? POHJOISEN KESKI-SUOMEN KEHITTÄMISKYSELY Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille, vastausaika on päättynyt! Pohjoisen Keski-Suomen alueelle laaditaan alueen kilpailukykyä vahvistava maankäytön rakennemalli. Rakennemalli laaditaan Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan kuntien sekä Saarijärven ja…

Lue lisää