Suomen luonto on matkailumme tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Pohjoinen Keski-Suomen alueella on useita luonto- ja kulttuurimatkailun vetovoimatekijöitä kuten alueen kansallispuistot (Kinnulan alueella sijaitseva Salamajärven kansallispuisto ja Saarijärvellä sijaitseva Pyhähäkin kansallispuisto), sekä kulttuuriympäristöt ja -maisemat. Alueella on myös runsaasti muita vetovoimaisia luonto- ja historiakohteita sekä patikointi-, melonta-, veneily-, pyöräily- ja moottorikelkkareittejä sekä potentiaalia uusien reittien kuten maastopyöräreittien kehittämiselle.

Luonto voidaan tuotteistaa osaksi matkailukokemusta mm. ympärivuotisten aktiviteettien, ohjatun retkeilyn ja ohjelmapakettien muodossa. Tuotteistettuihin palveluihin liittyvät keskeisesti paikallinen kulttuuri, ruoka ja elämykset. Luontomatkailua tulee toteuttaa vastuullisella ja kestävällä tavalla.

Luontomatkailuun voidaan liittää vahvasti myös matkailun megatrendit terveyden ja hyvinvoinnin, jonka vahvuuksina Visit Finland näkee mm.

  • veden, joka on yksi arvokkaimmista luonnonvaroistamme.
  • luonnon ja metsät, jotka toimivat suomalaisessa kulttuurissa virkistäytymisen, liikunnan ilon ja voimaantumisen paikkoina.
  • hiljaisuuden, tilan ja valon, joita Suomen luonnon rauha tarjoaa.
  • hyvinvointimökkiloman, joka yhdistää suomalaisuuden hyvinvoinnin elementit: sauna, rauha ja puhdas vesi.
  • ruuan, joka on valmistettu puhtaista, lähellä tuotetuista raaka-aineista.

Lähde: Visit Finland, 2020

Kuva: J-P Paananen

Tapahtuma- ja kohtaamispaikat

Pohjoinen Keski-Suomi on pullollaan mm. erilaisia urheilu, musiikki ja kulttuuritapahtumia, joissa käy niin paikallisia asukkaita, loma-asukkaita kuin matkailijoitakin. Kuntien alueella on lisäksi erittäin vahva teatteriharrastuksen kulttuuri, joka houkuttelee alueelle myös paljon matkailijoita. Teattereita Pohjoisen Keski-Suomen…

Lue lisää

Teemakartat

8K rakennemallin teemakartat ovat pelkistettyjä ja osin kärjistettyjä, tulevaisuuden kuvauksia Pohjoisen Keski-Suomen kannalta tärkeistä teemoista Vaihtoehtojen taustalla ovat mm.: Alueen kehitysnäkymät ja tapahtunut kehitys (tilastot ja paikkatieto) Kuntastrategiat ja tavoitteelliset kehityspolut (valitut skenaariot) Kuntalaisten näkemykset…

Lue lisää